Het weer is toch een van de dingen die vrijwel altijd besproken wordt in contact, of het nou in een gesprek van een paar minuten is of van een goed uur. Om de een of andere reden is het kennen van de weersomstandigheden bepalend in het kunnen scheppen van een beeld van de ander, aan de andere kant van de wereld.
Op zijn kop en andersom voor het zuiden van Australiƫ, dat behappen we nog wel: het is er winter als het zomer is in Nederland enzovoorts. Wat lastig wordt het als je refereert naar weer in een ander klimaat. In de tropen geeft het droge of regenseizoen toch niet voldoende informatie. Bovendien wordt het een beetje saai in een gesprek: 'het regent en het is beklemmend vochtig' een paar maanden per jaar of 'ja het is lekker zonnig en warm' het overgrote deel van het jaar. Dit wordt vooral beperkend voor de bewoner van dat gebied die toch echt over ander weer praat, al is het nog steeds nat, of vaker, nog steeds droog. En natuurlijk altijd warm.
Dus, deze keer, een stukje educatie over onze locale kalender:
The Six Seasons of Yawuru
The traditional owners of our land identify 6 seasons around the Broome region these consist of:
Mankala - December to March is the wet season. During the rainy season you will experience magnificent sunsets and amazing lightening displays as the rain replenishes the land.
Marul - During April the rain begins to deplete and the weather is still humid and hot. Big tides and abundant water in the area encourage rapid growth in the natural landscape
Wirralbu - At the start of May the cooler winds begin to come off the desert (Easterlies) and dew forms at night, marking the beginning of the winter.
Barrgana - In June and August the beginning of the dry season is discernible with a drop in temperature, starry nights and blue sky’s.
Wirlburu - The day’s start to warm up in September and the nights are still cool. A mist begins to form over the ocean and the area becomes dry and thirsty.
Larja - The build up of the wet begins in October in anticipation of the rain. The humidity begins to build and the days heat up.
Dit is de toeristenvertaling voor een mooie kalender die in locale taal en vorm vooral gebaseerd is op welke dieren of vruchten er op dat moment in overvloed zijn. De foto geeft je een aardige indruk van hoe er hier naar het weer gerefereerd wordt. Als de zalm vet is glimmen de ogen van de collega die je vertelt ‘hoe laat het is’ volgens de natuur. Die gaat dus vissen dat weekend want vele Aboriginals leven toch nog grotendeels van ‘bush tucker’. Wij zijn vorige week in Marul beland en genieten dus van koele wind en drogere lucht. De lucht is zwanger van de libellen (dragonflies); kleine fluweel rode, groen-gele en grotere turquoise-blauwe. Je waant je in een elfenbos als je rond zonsondergang buiten loopt.
Dus voor nu: de groeten uit een Broome in Marul tijd.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment